De Nederlandse economie groeit volgend jaar met 1,5 procent, verwacht het economisch bureau van ABN Amro.
In de tweede helft van het jaar zullen de Amerikaanse invoerheffingen de groei remmen.
Nederlandse huishoudens staan er over het algemeen goed voor door historische loonstijgingen en besparingen in de eerste helft van 2024.
Lees ook: Nederlandse inflatie schiet omhoog naar 4% in november: voeding ruim 6 procent duurder
De Nederlandse economie zal de komende twee jaar blijven groeien, hoewel het tempo iets zal afnemen. Amerikaanse invoerheffingen zullen de groei in de tweede helft van volgend jaar afremmen. Dat verwacht het economisch bureau van ABN AMRO.
De groei van het bruto binnenlands product zal dit jaar uitkomen op 0,9 procent. In 2025 komt de groei uit op 1,5 procent, daarna zal de groei vertragen door de invoering van Amerikaanse invoerheffingen, zo laat de onderstaande grafiek van ABN Armro zien. De groene lijn toont de ontwikkeling van de economische groei.
Huishoudens staan er volgens ABN AMRO over het algemeen financieel goed voor. In de eerste helft van 2024 waren consumenten nog zuinig. Huishoudens gaven de voorkeur aan sparen en het verminderen van schulden.
Maar met historisch hoge loonstijgingen zullen huishoudens profiteren van de stijgende koopkracht, stelt ABN AMRO. De spaarbuffers en extra aflossingen die huishoudens recent op hun hypotheken hebben gedaan, vormen een goed uitgangspunt voor de komende jaren.
Lees ook: Waarom het weer interessant kan worden om extra af te lossen op je hypotheek met spaargeld
De krappe arbeidsmarkt kan de potentiële groei nog onder druk zetten. Het aantal vacatures overtreft nog steeds het aantal werklozen en krapte op de arbeidsmarkt zal de komende jaren aanhouden, aangezien het aantal mensen dat nog kan toetreden tot de beroepsbevolking beperkt is.
Inflatie blijft hoog door krappe arbeidsmarkt
ABN AMRO verwacht dat de inflatie in Nederland ook de komende jaren boven de doelstelling van 2 procent van de ECB blijft. De loonstijgingen in Nederland zijn hoger dan het gemiddelde in de eurozone, mede door de krappe arbeidsmarkt.
De langdurige stagnatie in de economie van de belangrijkste handelspartner Duitsland vertroebelt de vooruitzichten enigszins, net als de conflicten in Oekraïne en het Midden-Oosten.
De door de aankomende Amerikaanse president Donald Trump aangekondigde importheffingen zullen ook hun effect niet missen. Op korte termijn, in de eerste helft van 2025, heeft de Nederlandse export de wind in de rug door bedrijven die anticiperen op de heffingen. Daarna zullen de negatieve effecten de overhand krijgen, denkt ABN AMRO.
Het Centraal Planbureau (CPB) verwacht dat de importtarieven die Trump wil invoeren, beperkte gevolgen voor Nederland zullen hebben. Volgens het CPB gaat slechts 4 tot 5 procent van de Nederlandse export naar de Verenigde Staten. Het CPB stelt dat door de heffingen de Nederlandse handel met circa 1 procent zal dalen.